top of page

Portugese Makers | linnen

Foto van schrijver: helloportugalhelloportugal

Bijgewerkt op: 3 aug 2021

Ze zijn origineel, innovatief, gepassioneerd en zetten zich in voor duurzaamheid en behoud van natuur en tradities. Bovenal zijn ze Portugees, met een bijzonder verhaal.


De Portugese Makers.



Deze keer een verhaal naar mijn hart. Het verhaal van de traditionele linnen-makers, waarvoor we een stap terug in de tijd zetten. Toen in Portugal het linnen handmatig werd gefabriceerd.


Waarom dit voor mij persoonlijk zo'n bijzonder verhaal is? Het begon bij de zoektocht naar een passend aandenken voor bruidsparen voor wie ik de eer krijg om hun bruiloft hier in Portugal te mogen organiseren. ´Os lenços dos namorados´, ofwel een zakdoekje voor geliefden.


Een oeroude Portugese traditie, waarbij de ´gewone meisjes´ een linnen zakdoekje borduurden met een - veelal fonetisch geschreven, vanwege het gebrek aan onderwijs - liefdesgedicht. Dit zakdoekje gaven ze aan de jongen waar ze graag verkering mee wilden. Het zakdoekje werd vaak zondags na de kerk aangeboden door het meisje. Als de jongen het zakdoekje aannam en deze in het openbaar over z'n schouder legde en droeg, was de verkering (met het huwelijk als logisch gevolg) een feit. Een typisch Portugees souvenir dus als symbool voor de liefde die hier in Portugal gevierd wordt.


Wij verhuisden twee jaar geleden naar Vila Verde - Noord Portugal. Om precies te zijn, de thuishaven van het overkoepelende handelsmerk ´Namorar Portugal´ en daarmee ook van ´os lenços dos namorados´. Een week nadat we officieel ons huis betrokken, werden we uitgenodigd om het jaarlijks feest van de linnenmakers bij te wonen. In het linnenmuseum aan de voet van ´onze´ berg. Een bijzonder verhaal én feest over hoe linnen vroeger geproduceerd werd, waarvan de linnen zakdoekjes het meest bekende product uit deze regio. En daarmee was voor mij een bijzondere cirkel rond. Ons ´welkom thuis´ had niet Portugezer en meer toepasselijk kunnen zijn.



Van vlas tot linnen

Het linnen museum vormt jaarlijks het toneel van de traditionele linnen productie, waarbij dorpsgenoten in traditionele klederdracht het productie proces van vlas tot linnen laten zien. De lokale rancho groep (traditionele Portugese muziek en dans) mag niet ontbreken en ook aan de innerlijke mensch wordt royaal gedacht.


Hoewel ik graag mag schrijven, zeggen prachtige foto's soms eenvoudig weg meer dan duizend woorden. Een collage van de linnen-makers, van vlas tot linnen.




(Foto's vlnr.: geoogst en gedroogd vlas - het vlas wordt gekamd met een grove kam - het vlas wordt gekneusd - het gekneusde vlas wordt gesorteerd en gebundeld - de bundels worden ´gespateld´, waarmee de vezels een gladdere structuur verkrijgen - het vlas wordt glad gekamd, waarmee het een haarvezel structuur krijgt - spinnen - pauzeren, er wordt volgens goede traditie een rode vinho verde geschonken in soepkommen - de draad wordt op een klos gerold, welke vervolgens tussen het weefgetouw van links naar rechts zal worden gehaald - de weefmachine - Portugese lunch)


Wist je dat linnen heel duurzaam is?

In vergelijking met katoen:

  • Is linnen 30% sterker en gaat daardoor langer mee;

  • De vlasplant groeit in arme grond en heeft minder landoppervlakte nodig dan katoen;

  • De vlasplant verbruikt half zoveel water en ook voor de verwerking van het materiaal is veel minder water nodig;

  • Doordat linnen voornamelijk in Europa wordt geteeld is linnen emissie-vriendelijker dan katoen, wat juist vaak buiten Europa wordt geteeld;

  • Bij de productie van linnen is het energieverbruik slechts 8% van het totale energieverbruik van polyester productie:

  • Zelfs wanneer vlas niet 100% biologisch geteeld wordt, worden er beduidend minder pesticiden en onkruidverdelgers gebruikt.

Vroeger werd de traditioneel Portugese werkkleding (zoals op de foto's) gemaakt van linnen, waarmee het cirkeltje rond was. Tegenwoordig vindt het grootste deel van de linnenproductie machinaal plaats. Toch zijn er nog een paar kleine ateliers waar het linnen handmatig wordt geweven. Een duurzaam materiaal en een duurzame traditie, welke hopelijk nog lang in ere zal worden gehouden.











519 weergaven1 opmerking

Gerelateerde posts

Alles weergeven

1件のコメント


ゲスト
2021年8月05日

Wat interessant en leuk om te weten. Is er bij ons in de buurt ook zo'n atelier, want dan verwijs ik graag de gasten van onze bed en breakfast daar naar toe. Wij zitten in Barreiros, en dat is bij jou om de hoek. ellyandgerardbandb.eu

いいね!
bottom of page