top of page

Huizen bezichtigen in Portugal | waar moet je op letten?

Foto van schrijver: helloportugalhelloportugal

Bijgewerkt op: 14 sep 2021

Een huis is een huis en een bezichtiging is een bezichtiging. Of je nu aan het rondkijken bent in Nederland of in pakweg Portugal. Toch?


Nee!

Er zijn een paar wezenlijke verschillen die je in ogenschouw moet nemen als je in Portugal een huis gaat bezichtigen. In dit artikel de belangrijkste punten van aandacht tijdens een bezichtiging.



Voordat we beginnen met de bezichtiging, is het wellicht goed om te weten dat het in Portugal niet ongebruikelijk is dat de huidige bewoners aanwezig zijn tijdens de bezichtiging. Niet iedereen zal hier even gevoelig voor zijn, maar het kan voor een andere dynamiek en sfeer tijdens de bezichtiging zorgen. Dit vantevoren weten en op voorbereid zijn, kan handig zijn om verwachtingen hierop in te stellen.


In dit artikel gaan we in op waar je op moet letten tijdens een bezichting van een huis in Portugal. Hoewel de lijst eindeloos kan zijn, delen we de belangrijkste aandachtspunten, zodat je het maximale uit een bezichtiging haalt en uiteindelijk tot een geslaagde keuze kunt komen.


1. Ligging

Portugal betekent voor veel mensen ´ruimte´. Hoe heerlijk het lijkt (en is) om vrij te wonen, toch doe je er verstandig aan om de directe omgeving even goed onder de loep te nemen. Hoe bereikbaar zijn supermarkt, scholen, ziekenhuis en wellicht vertier zoals wat leuke restaurantjes. Maar denk ook vooral aan de natuur in de directe omgeving. Jaarlijks wordt Portugal getergd door flinke bosbranden. Grote stukken bos met weinig diverse vegetatie en eucalyptus plantages vormen het grootste risico. Voor huizen vlak gelegen aan rivieren, geldt het risico van overstromingen bij stevige regenval.

Ooit bezochten wij een huis, direct gelegen aan een rivier, welke beschikte over stalen, waterdichte voorzetdeuren, indien het water zou stijgen.


2. Nutsvoorzieningen

Het zal je verbazen hoeveel huizen bepaalde basisaansluitingen niet hebben. Het rioleringsysteem in Portugal rijkt vaak niet tot de kleinere dorpen. Chique gezegd hebben de meeste huizen in dorpen een eigen biologische riooltank, wat zo veel wil zeggen als dat het natuurlijk wordt weggespoeld diep in de aarde. Is de tank iets minder biologisch, dan moet deze eens in de zoveel tijd worden geleegd. Wel zo fijn om dat even van te voren te weten, toch?


Hetzelfde geldt voor gasaansluiting. Nederlanders zijn gewend aan het gemak van een centrale verwarming. In Portugal is dat niet vanzelfsprekend en hoewel niet statistisch onderbouwd, zou het zo maar eens kunnen zijn dat de meerderheid van de woningen in Portugal niet over centrale verwarming beschikken. Voor warm water en zelfs voor een centraal verwarmingssysteem - als de woning daarover beschikt - gebruikt men hier vaak gasflessen. Zeker wanneer de woning omringd wordt door mooie natuur, is dit goed om te weten in verband met risico's bij brand.


3. Isolatie

Vooral oudere panden beschikken over enkele muren. ´Xisto´ huizen, ofwel huizen gebouwd van rotsachtige blokken beschikken over één enkele muur (geen binnenmuren, isolatie of luchtkamers). Daardoor bieden ze welkome verkoeling in de zomer, maar zijn ze steenkoud (letterlijk) in de winter. Reken ofwel op flinke stookkosten of neem genoegen met een kamertemperatuur ónder de 16 graden (zo niet minder). Zelfs met een houtkachel zal het moeilijk zijn het hele huis warm te stoken. Ook niet-xisto huizen beschikken overigens vaak over minimale isolatie en enkele muren, dus aandacht voor het verwarmingssysteem is een must om ook in de winter aangenaam te wonen in Portugal.


In de categorie isolatie valt vanzelfsprekend ook beglazing en kozijnen. In een typisch Portugese bouwstijl zijn kozijnen veelal gemaakt van graniet. Hoewel het er prachtig uitziet, zijn dit dikke granieten randen, die zowel de binnen- als buitenkant van de kozijn vormen. Ze vormen een kwetsbaar punt in de isolatie - zelfs als het huis over dubbele beglazing beschikt - omdat het graniet vocht en kou absorbeert.


4. Verwarming

Zoals bij punt 2 al vermeld, beschikken maar weinig huizen in Portugal over een centrale verwarming, maar nog minder huizen over een centrale verwarmingsketel, zoals we die in Nederland kennen. Veel huizen in Portugal worden verwarmd middels een traditionele open haard. Een moderne variant hierop is de zogenaamde ´recuperador de calor´, waarbij een netwerk van radiatoren is aangesloten, welke (heel kort door de bocht gezegd) worden verwarmd door de haard. De haard beschikt over thermisch glas, waarmee warmte optimaal wordt gebruikt en gedistribueerd over de radiatoren.

Populair zijn de pelletkachels en een centraal verwarmingssysteem op pellets (in plaats van gas).


Onderschat de noodzaak van verwarming in Portugal niet. Een groot deel van het jaar zul je geen verwarming nodig hebben, maar in de winter zijn huizen - mede door het vochtige klimaat - koud.

Tot slot vind je het misschien prettig te weten dat gas in Portugal niet goedkoop is. Samen met een niet optimaal geïsoleerd huis kan dat resulteren in flinke maandelijkse gasrekeningen.


5. Terrein

Onderhandse transacties van grond waren zeker in het verleden niet ongebruikelijk in Portugal. Voorkom onaangename verrassingen en informeer gerust tijdens een bezichtiging naar hoeveel vierkante meters grond bij het huis horen. Hoewel dit niet kan voorkomen dat je uiteindelijk minder grond koopt dan je aanvankelijk verwachtte, wordt hier niet per se een geheim van gemaakt. Sommige eigenaren of zelfs makelaars kunnen je direct vertellen dat de helft van de grond contant is afgerekend met de buurman (en dus kadastraal niet tot het huis behoort). Soms weet men het niet, omdat huizen van generatie op generatie worden doorgegeven. En soms zal het je niet worden verteld, omdat er op niet kadastraal geregistreerde grond gebouwd is en dat jouw potentiële probleem naar een hoger niveau tilt. Een goede en betrouwbare advocaat is daarom altijd ten zeerste aan te bevelen, mocht je uiteindelijk tot koop over gaan.


Woonexpert Petra van de Velde van IAD voegt daar nog een paar waardevolle tips aan toe.

  • Check of het huis direct zonlicht geniet, dit kan een groot verschil maken tijdens de wintermaanden;

  • Vraag meteen naar het energie certificaat en de bijhorende categorie, een huis met categorie D of E zal een uitdaging vormen/renovatie kosten meebrengen om warm te krijgen tijdens de winter;

  • Keer eens naar de buurt terug op een ander tijdstip van de dag om te checken hoe rustig het er dan al dan niet is;

  • Mocht je een opbrengstwoning zoeken: laat je nooit leiden door praatjes van de verkoper over fantastische huuropbrengsten. Vraag recente cijfers op, besef dat verhuur-licenties niet overdraagbaar zijn bij verkoop, dus check of er in de locatie geen licentiestop geldt voor short term verhuring.

  • Doe beroep op een aankoopmakelaar die de omgeving goed kent en je kan helpen bij de prijsonderhandelingen met kennis van zaken


Succes met de bezichtiging en laat het weten als je iets aan deze tips hebt gehad!













1.004 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page