top of page

Goed voorbereid op huizenjacht | 5 tips

Foto van schrijver: helloportugalhelloportugal

Bijgewerkt op: 3 jul 2021

Op de een of andere manier zien we een nieuw jaar graag als een soort van ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’.


Er zijn voornemens en we gaan het anders doen, omdat we van een nieuw jaar een zo’n mooi mogelijk jaar willen maken.




Persoonlijk ben ik niet zo van de goede voornemens, maar pak liever de - vooruit - Portugese koe bij de horens op het moment dat ik ‘de geest’ krijg. Dat heeft zo z’n voordelen, maar ook heus z’n nadelen als blijkt dat ongetraind inhaken bij een doorgewinterde sportclub toch net een brug te ver is. Dat staat ook wel bekend als ‘trial and error’ oftewel vallen en opstaan. In dit geval vallen en heel gauw rechtsomkeer maken naar een warme douche en in pyama met een zak chips op de bank.


Goede voorbereiding

Het voordeel is ‘leerzaam’. Niks leert beter dan een keer goed je bol stoten. Nou ja, het hoeft niet per se hard. Maar van fouten leer je, dat is een feit. En wat is er dan fijner om deze wijze lessen te kunnen delen voor diegenen die ook ‘de geest’ krijgen. Tips doorspekt met eigen ervaring van zo’n vier jaar wonend in Portugal en een schone acht-en-twintig huizen-bezichtigingen achter de kiezen. En oja, zou ik bijna mijn Portugese altijd even subtiele wederhelft vergeten. Ook van hem leer ik veel over en in Portugal. Overigens deze tips nog te toetsen aan bruikbaarheid voor diegenen die op hierop zitten te wachten, dus rechten kunnen er niet aan worden ontleend noch enige vorm van aansprakelijkheid. Ge zijt gewaarschuwd ;-)


Dus, staat verhuizen naar Portugal of een tweede, derde of vierde huis in Portugal – dat kan natuurlijk ook – op je lijst van goede voornemens van 2019, dan is mijn eerste tip; Doen!

Doen, want Portugal is niet alleen een heel mooi en fijn land, de markt is ook nog eens gunstig. Ten minste, als je de markt een beetje kent.


En om het tempo er een beetje in te houden, dat is meteen tip nummer twee; De markt (ver)kennen! Het spreekt voor zich dat er dure en goedkope plaatsen zijn. Zo’n beetje de hele Algarve, maar in Lissabon en Porto spreekt men van een heuze ‘bubbel’. Maar met markt verkennen doel ik eigenlijk meer op de goedkope gebieden waar handig ingesprongen wordt op de rijzende vraag. Dat zou je marktwerking kunnen noemen, maar een tip zou een tip niet zijn als deze net wat verder gaat dan wat op het eerste gezicht ‘logica’ lijkt. Zorg er dus voor dat je een goed beeld krijgt van wat er op de Portugese markt te koop is. Een vervallen huisje met vier hectare grond in een gehucht met een vraagprijs van twee ton mag voor Nederlandse begrippen misschien een ‘koopje’ zijn, dat is het voor Portugese begrippen zeker niet per se.



Bovendien – en daarmee kom ik op tip drie; verzeker je ervan dat het te koop staande object overeenkomt met de kadastrale registratie. Of anders gezegd; dat vervallen huisje met drie hectare grond voor twee ton, kan op papier een vervallen huisje met ‘slechts’ een halve hectare grond zijn. Het komt niet zelden voor dat stukken grond onderhands gekocht en verkocht worden en dat kan vervelend uitpakken als je je schuttinkje probeert te plaatsen.

Andersom kan ook vervelend uitpakken. Namelijk wanneer je datzelfde vervallen huisje in dat gehucht met drie hectare grond koopt voor een halve ton. Terwijl jij een toast uitbrengt op de geweldige deal, claimt de buurman jouw nieuw verworven onroerende zaak.


Tip vier dus bij deze; buren hebben in Portugal het eerste kooprecht. Als zij niet van tevoren van de op handen zijnde verkoop op de hoogte worden gebracht, kunnen zij dit recht alsnog claimen nadat de verkoop een feit is. Zeker bij ‘koopjes’ en iets met buren die elkaar het daglicht in de ogen niet gunnen. Daar zit je dan als gewaande koper mooi tussen in.


Misschien koop je dus liever van een landgenoot om dit soort cultuur-gebonden aangelegenheden te omzijlen. Ik zal mezelf hier niet populair mee maken, maar in dit verband een terug verwijzing naar tip 1; ken de markt! Veel huizen worden verhoudingsgewijs duur aangekocht door ‘buitenlanders’ (niet-Portugezen). Of de goedkoop aangekochte huizen worden voor Portugese begrippen duur (heel duur) verbouwd met als gevolg dat de vraagprijs deze waarde toch tenminste moet dekken. Zo zijn wij niet zelden een ‘buitenlands’ huis gaan bezichtigen, waarbij de vraagprijs misschien voor Nederlandse begrippen ‘redelijk’ mocht worden genoemd, maar voor Portugese begrippen ‘volledig uit z’n verband’.


En daarmee kom ik op de vijfde en laatste tip: wat de gek er voor geeft! In Portugal hebben ze daar een andere uitdrukking voor; “manda qualquer coisa para a parede, se colar – colou”. Ook nog eens een zeer toepasselijke uitdrukking in dit huizenjacht-verhaal. Vrij vertaald; gooi iets tegen de muur, als het blijft plakken, plakt het. Ofwel, roep maar een prijs, wordt het geaccepteerd, hebben we die mooi in de pocket. Dat geldt natuurlijk voor alles, maar uiteindelijk bepaald de koper of hij de prijs het waard vindt.



Dus dat vervallen huisje in een gehucht, met de bij-nader-inzien halve hectare grond voor twee ton, als jij daar helemaal gelukkig mee bent – wie ben ik dan om te zeggen dat je er voor Portugese begrippen een nogal dure koop hebt gedaan?

Precies, ge zijt gewaarschuwd. En dan was er nog iets met ‘die telt voor twee’. Ik houd het op een dubbel en dik mooi twee-duizend-negentien toegewenst!

Até a proxima,

Marleen

Ik voel dat dit ons jaar gaat worden. Ofwel het jaar van het zoeken en vinden. Stay tuned, tot volgende maand!

223 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page